Cerca:

Translate

dimarts, 24 de desembre del 2013

Llenguatge

Descripció

Qualsevol senyal que rebin els nostres sentits són útils per comunicar-se. Però, pels humans, el llenguatge és el codi més important que utilitzem per comunicar-nos. Per això és molt complex i esdevé molt més que un mitjà de comunicació. Hem de tenir en compte, que el llenguatge és una facultat implícita en tots els humans, ja que tothom es comunica per una llengua. Tot i això, pot ser diferent de manera quantitativa i qualitativa, pel que comporta una creativitat. El llenguatge ens permet definir l'entorn reduint-lo i ordenant-lo amb abstracció. Fins i tot, ens permet fer ús d'una parla desplaçada, que significa parlar de conceptes en la seva absència. Gràcies al llenguatge, flueix el pensament i podem tenir discursos més o menys abstractes. La memòria col·lectiva i l'individual depenen del llenguatge. També hem de tenir en compte que tot allò visual té la seva expressió en el llenguatge, però no al revés, ja que és el mitjà de comunicació més extens.

Tot i que ja hem comentat que és una facultat, el llenguatge ha de ser entès de la mateixa manera per emissor i receptor, per poder-se comunicar bé. Per això cal tenir un bon nivell de competències lingüístiques. Quan parlem de competències lingüístiques, parlem del grau de coneixença que tenim sobre el codi lingüístic que utilitzem per comunicar-nos i com el formulem i l'interpretem. Així doncs, podem dividir aquests processos entre els de formular i els d'interpretar, així com també dividim entre els que utilitzen un codi oral i els que utilitzen un codi escrit. D'aquesta manera, podem dividir les competències lingüístiques, en el nostre idioma -ja que no tots els idiomes fan servir les mateixes (per exemple, hi ha llengües que no usen el codi escrit)- ,en llegir (interpretar el codi escrit), escriure (formular el codi escrit), parlar (formular el codi oral) i escoltar (interpretar el codi oral).

Reflexió

En primer lloc volem destacar la importància que cobra el llenguatge a les nostres vides. Com hem dit abans, és molt complex i ens permet arribar a nivells d'abstracció molt alts que ens fan diferenciar-nos de la resta d'animals. El llenguatge és tan important a l'hora de pensar que és determinant en la mentalitat d'un individu. Està demostrat que la llengua emprada i les seves formes són determinants en el comportament dels que la parlen.

En segon lloc, hem de diferenciar la llengua oral de l'escrita. Ja que tenen moltes diferencies tant contextuals com textuals. Les principals diferències serien l'espontaneïtat i l'efímer de la primera envers l'elaboració i la durabilitat de la segona, la importància dels codis no verbals i el context extralingüístic en una i en l'altre no, així com la interacció i la importància de la fonètica en la que usa canal auditiu davant de la importància ortogràfica de la que utilitza el canal visual.

Ampliació

Quan donem tanta importància a les competències lingüístiques és perquè, si no les treballem bé, moltes vegades es produeixen malentesos desafortunats que provoquen situacions tenses i/o violentes quan no hi havia cap mena de maldat en el que l'emissor volia dir. Això es pot produir perquè l'emissor no ha sabut expressar-se correctament, perquè el receptor no ho ha sabut interpretar o perquè cap dels dos ha desenvolupat el seu paper correctament.

És per això, que escriure és una acció més difícil del que sembla. Ja que, com diria Isabel Solé, és un procés d'interacció. L'escriptor ha de conseguir posar-se en la pell del lector per poder expressar-se de tal manera que aquest entengui el que vol dir. I el lector ha de fer-se seu el text i adaptar-se a aquest. En el cas de la llengua oral, s'ha d'expressar el pensament de manera coherent, clara i amb correcció  i adequació a la situació. El receptor també ha de saber escoltar. Per això cal tenir un paper actiu i participatiu, saber quin és l'objectiu de l'orador i que demana de nosaltres (si només vol que l'escoltem o vol també que opinem, per exemple). Tot i això, comunicar-se de manera totalment transparent perquè l'interlocutor entengui a la perfecció i amb els mateixos matisos allò que li volem comunicar és gairebé impossible; fins i tot els millors comunicadors a vegades són malinterpretats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada