Cerca:

Translate

dimarts, 31 de desembre del 2013

Expressió oral

Descripció

Com ja vem dir en una entrada anterior d'aquest mateix blog (Llenguatge), l'expressió oral o parlar és una de les competències comunicatives en la nostre llengua. Tot i això, cada cop esdevé més important, i per això nosaltres creiem que se li ha de dedicar una entrada.

A partir del llibre "Com parlar bé en públic" (F. Puigpelat i M. Rubio, ed. Mina Barcelona 2007), hem extret 10 idees essencials de com fer una bona presentació oral. El llibre tracta els aspectes més important a tenir en compte alhora de parlar en públic i dóna un seguit de tècniques i recursos per a aconseguir-ho. Com ja hem dit, entre vàries persones vàrem comentar el llibre i vem senyalar els 10 punts que creiem més importants i que, més o menys, el podien resumir:

1. Organitzar les idees, fer el guió
2. Controlar i dissimular els nervis
3. S'ha de tenir en compte els quatre aspectes de la veu (volum, velocitat, articulació i actitud) i modificar-los segons la situació
4. Mantenir contacte visual amb el públic
5. Començar amb un somriure i tenir una actitud positiva
6. Fer que el públic participi, és a dir, fer-ho dinàmic
7. Adaptar-se a l'interès i actitud del públic
8. Actuar i improvisar amb naturalitat
9. Fer servir els mitjans audiovisuals com un suport
10. Fer servir frases curtes i senzilles per facilitar la comprensió del públic

Reflexió

La comunicació oral cada cop adquireix més importància. En qualsevol feina, cada dia s'exigeix més una bona habilitat d'expressió oral i de saber comunicar-se. Ja no només parlo de feines amb molta part d'expressió oral com la d'advocat, polític o mestre; sinó que ara també cobra importància, fins i tot, en feines que, en principi, no s'utilitza gaire l'expressió oral, com la de dissenyador, enginyer... Això es causa perquè en la nostra societat capitalista i amb la crisi que tenim actualment, saber vendre un producte o un projecte que s'ha ideat és essencial. En el món de l'art, per exemple, això es pot veure molt: Ens trobem casos d'artistes molt bons que no tenen cap mena de reconeixement perquè són persones molt introvertides que prefereixen expressar-se amb la seva obra que amb paraules i no solen vendre's gaire. I, per altra banda, ens trobem artistes que, potser, no són tant bons o són més sensacionalistes que suggerents, i que tenen una gran fama, gràcies a la seva gran habilitat per vendre's.

Tot i això, veiem que moltes persones no pugen prou preparades de les escoles en aquest tema. Si és cert que hi ha escoles on es treballa des de ben petits aquest tema i els nens són capaços de fer expressions orals amb moltíssima naturalitat. Però també trobem moltíssimes escoles al nostre estat on sembla que no se li doni tanta importància al tema i, quan els estudiant arriben a la universitat, es troben amb un repte que representa per ells un gran abisme. És per això, que les noves generacions de mestres han de ser molt conscients d'això i transmetre-ho als seus alumnes. És obvi que tot mestre ha de tenir una bona expressió oral, però ara li ha de donar més importància que mai.

Ampliació

Al món públic trobem moltíssims gran oradors que es comuniquen molt bé, complint el seu objectiu -també n'hi ha que són molt dolents-. Dels molts que se'n poden destacar, nosaltres hem triat al periodista Jordi Évole. Hem anat seguint-lo a través de les xarxes socials i hem desenvolupat un esquema amb Pearltrees -programa del qual parlem a l'entrada "Arbres portal" d'aquest mateix blog-. Aquest esquema el podeu trobar a la mateixa entrada "Arbres portal"

Per treballar l'expressió oral, hem estat fent diverses activitats durant el semestre. Entre d'altres, volem destacar la recitació d'un poema. En un cas concret, es va triar el poema "Figuren" del poeta català Albert Balasch, qui ha estat reconegut amb més d'un premi tant nacionals com internacionals per la seva obra. Us deixem aquí uns enllaços al seu blog, twitter i a una entrevista que li va fer Anna Maria Iglesia, després que presentés un curt a Berlí, basat en una de les seves obres. També us deixem aquí una recitació d'un poema del seu propi llibre "A la caça de l'home" (Ed. 62, 2009), que va fer al programa l'Hora del lector a TV3, i el propi poema "Figuren":



Figuren

Naveguem envoltats pel mateix fum
en una caixa tan estreta i fosca
que el riu -estret i fosc- i el seu perfum
ens converteixen en plom dins una closca.
El fum humit ens fa plorar com velles.
La caixa una campana de difunts:
som fills del drap estesos com titelles
mentre cantem i ens enlairem ben junts.
Perquè portem secrets als enfonsats,
de vides assecades per la por.
Servim als déus que jeuen amagats
en llits de sal i sorra de buidor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada